Translate

vineri, 5 noiembrie 2010

S-a stins lumina ce a salutat "O generatie in blugi"

                                     Poetul ADRIAN PAUNESCU s-a dus de printre noi tocmai in saptamana omagierilor celor plecati,cand oratoriile si catrenele religioase prind viata,de "Luminatie".
                                     Ramane unul dintre cei mai prolifici scriitori romani contemporani,destul de controversat in ceea ce priveste legatura sa cu Regimul Ceausescu.Acuzat de multi colegi de breasla ca a  laudat conducerea de atunci,unii numindu-l "Poetul Curtii".Sa nu uitam ca a adus si critici publice la adresa puterii,unexemlu fiind poemul "Analfabetii"(Revista Flacara,1980).Acest fapt explica diferitele pozitii pro si contra PAUNESCU de dupa 1989.Referitor la acest aspect,am sa citez dintr-un articol scris de domnia sa in Jurnalul National:"În vremea lui Ceauşescu, mi se făceau reproşuri grave că nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istoria naţională. Destui oameni îl regretă în gura mare. Asupra acestei chestiuni, eu nu mă pot pronunţa în termeni atât de categorici. Eu chiar cred că sistemul trebuia să cadă".
                                     Este si va ramane un nume important in presa si politica romaneasca,dar mai ales in cultura nationala.
                                     A fost capabil sa riste "Salutand o generatie in blugi"...Imi aduc aminte o intalnire avuta cu domnia sa in Baia Mare,cand inca "Cenaclul Flacara"era in mare voga.Fata in fata cu el am ramas parca fara cuvinte."Asteapta sa termin acest poem!Pana una alta mai prinzi si tu putina viata..."mi-a zis cu vocea de tenor,dar calma in sinea ei.Avea un dar divin in a asterne versuri pe hartie.Parea ca si le aminteste dintr-o alta viata si le copia doar din memorie.
                                     A avut si o implicare in viata politica dar, in acest moment doresc sa pomenesc cateva dintre cartile publicate:"Cartea Cărţilor de Poezie" (1999, integrala poeziilor apărute în volume şi un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Păunescu), "Meserie mizerabilă, sufletul" (2000, poezii), "Măştile însângerate (2001, proze)", "Nemuritor la zidul morţii" (2001, poezii), "Până la capăt" (2002, poezii, trei ediţii), "Liber să sufăr" (2003, poezii, trei ediţii) şi "Din doi în doi (2003, poezii)", precum şi numeroase alte volume lansate înainte de 1989, printre care "Ultrasentimente" (1965, poezii, debut editorial), "Mieii primi" (1966, poezii), 0, literatură pentru copii, cu ilustraţii de Constanţa Buzea), "Repetabila povară" (1974, poezii), "Pământul deocamdată" (1976, poezii, două ediţii), "Manifest pentru sănătatea pământului" (1980, poezii), "Iubiţi-vă pe tunuri" (1981, poezii), "De la Bârca la Viena şi înapoi" (1981, reportaj, jurnal, cu ilustraţii de Andrei Păunescu), "Rezervaţia de zimbri" (1982, poezii, cu ilustraţii de Ioana Păunescu), "Totuşi iubirea" (1983, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 1" (1984, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 2" (1986, antologie de poezii, care conţine un capitol de poeme inedite şi unul de referinţe critice), "Locuri comune" (1986, poezii), "Viaţa mea e un roman" (1987, poezii), "Sunt un om liber" (1989, poezii). Această carte a fost retrasă de pe piaţă, în septembrie 1989, îndată ce a apărut, şi a revenit în librării în martie 1990.
                                    Vibratiile cuvintelor mele de pe urma le vei simtii!...Fie ca generatiile ce vor veni sa nu te de-a uitarii si... FIE-TI TARANA USOARA,MAESTRE!...
                                                                                               Gh.V.Francu
PS:Fotografia a fost preluata de pe mediafax

Niciun comentariu:

Postări populare